Åmanden er et troldeagtig væsen, som derfor oftest holder sig skjult i søens dyb. Nogle gange tager han form af en underlig stor fisk med hale og manke som en hest. Andre gange er han en fiskelignende mand med mos på ryggen. Han kan også tage form at et menneske med mørkt eller gråt tøj og langt sort skæg og hår.

Åmanden

Åmanden lever i dybe søer og åer og i fossende elve, hvor han har magt over vandets livgivende og mørke kræfter. Det er åmanden som sørger for, at søen er fuld af fisk, og han bestemmer om der er bid på krogen. Som betaling for det liv han giver til søen, kræver åmanden et menneske som offer en gang om året. Mange drukneulykker er derfor åmandens skyld. Hvis en båd kæntrer på søen, kan åmanden hurtigt gribe de stakkels mennesker om anklerne og trække dem ned i dybet til sig. Som en slags blomster på graven, kan der være hvide åkander på overfladen af søen. De kaldes også nøkkeroser og har rødder på søens bund i åmandens have.

Når åmanden venter på sit offer, kan man høre ham kalde nede fra søen. Han er kendt for at råbe “Nu er tiden kommen, men manden er endnu ikke kommen”. Åmanden behøver dog ikke vente på at nogen falder i vandet ved et uheld. Han kan selv lokke folk i søen ved at spille magiske toner på sin violin. Åmandens dragende musik er lige så stærk som elvernes sang. Når han spiller, kan han fylde mennesker med tungsindige tanker, så de ender med at drukne sig selv.

Nogle mennesker har faktisk lært at spille violin af åmanden imod betaling, men det er ikke almindelig undervisning. Man lærer nemlig at spille de magiske toner fra Elverkongens stykke, som forhekser alle, der hører det. Det tvinger alle til at danse indtil musikken stopper og derfor må man kun spille 10 ture. Spiller man mere end 10 ture bliver spillemanden selv grebet af sin egen magiske musik. Uden kontrol vil alle danse ud af lokalet i en lang kædedans og lige ned til vandet, hvor de alle drukner.

Vættekræfter

  • Åmanden er en magisk violinspiller. Han er også kendt for at spille på harpe eller horn – men violin er hans foretrukne instrument. Åmandens musik lokker folk ud i søen for at drukne.
  • Åmanden kan ændre skikkelse til forskellige dyr. Nogle gange ligner han en stor gedde med hestemanke og uhyggelige, sorte øjne. Andre gange ligner han en søtrold. Mange har dog også mødt åmanden i menneskeskikkelse, når han sidder ude i elven og spiller.
  • Åmanden har magt over livet i søen og vandløbet.

Beskyttelse mod åmanden

  • Hvis man vil bade i søen, så kan man beskytte sig mod åmanden ved at kaste stål eller sten ud i vandet. Hvis stenen lander uden at plaske, skal man derefter erklære med høj stemme, at åmanden nu er bundet. Herefter kan man bade uden frygt. Bagefter skal man dog huske at slippe åmanden løs igen. Til dette formål skal man smide en ny sten i søen og få det til at plaske højlydt.
  • Hvis man ønsker større fiskelykke, kan man prøve kræfter med åmanden, og se om man kan binde ham og tage alle de fisk han råder over. Åmanden kan bindes ved at smide kirkegårdsjord ud midt i søen. Det gøres mest sikkert ved at binde jorden på en brændende stage midt i søen. Det er nemlig bedst at nå i land inden jorden falder i søen, for åmanden bliver selvfølgelig meget provokeret. Åmanden kan også bindes ved at lave en cirkel rundt om søen af hellig jord. Det skal ske en torsdag aften og følges af et særligt ritual, der får åmanden til at springe op af søen og løbe bort.
  • Skal man over et vandløb, er det en god ide at efterlade en skilling på broen, så man ikke bliver åmandens næste offer.
  • En spillemand, der selv er blevet forhekset af åmandens musik, kan forsøge at spille sangen baglæns for at modvirke kræfterne. Som en sidste udvej, kan man forsøge at skære strengene på instrumentet over.