Gravsoen

Gravsoen er en stor, uhyggelig gris med en klivskap ryg og strittende børster. Den har brændende, stirrende øjne og en spøgelsesagtig fremtoning. Nogle historier siger, at gravsoen er hovedløs eller at den pludselig taber hovedet - et kendetegn som går igen hos mange af danske genfærd fx. helhesten.

Beskrivelse af gravsoen

Gravsoen opstår når en kvinde har født et uægte barn og siden begravet det i hemmelighed udenfor kirkegården. Den stakkels, hvileløse sjæl får efter 100 år en mulighed for at vende tilbage i fysisk skikkelse,  som et skrækkeligt væsen, der varsler død og ulykke.

Gravsoen vil strejfe rundt i byen om natten på sin vej op til det sted, hvor barnet blev begravet. Derfor kan gravsoen også manes til hvile igen, hvis man graver barnet op og giver det en kristen begravelse. Hvis der er gået for lang tid, så kan forbandelsen i midlertid ikke længere hæves.

Gravsoen er et væsen, der varsler store ulykker. Mange historier fortæller hvordan folk har set gravsoen og sidenhen oplevet alverdens død og ulykker. Alene lyden af gravsoen kan være et varsel. Mange gengangere opfattes som et tegn på ulykke og bl.a helhesten opfattes på samme måde.  Ens for alle disse genganger-dyr er at de er menneskeskabte. Men gravsoen adskiller sig alligevel fra de andre. Gravoen er som tidligere beskrevet en barnesjæl der går igen. Helhesten, derimod, er en såkaldt kirkevare: et dyr som blev begravet levende, da kirken blev bygget. Offeret skule virke som en magisk beskyttelse af kirkebyggeriet. En anden forskel er at gravosen selv kan være ekstremt farlig. Den kan dræbe et menneske ved at ved at løbe imellem benene og kløve personen nedefra og op men sin knivskarpe ryg. Når den sætter i løb, kløver den alt på sin vej, og der skal meget til at stoppe den. 

Alene synet af gravsoen er så skræmmende, at mange mennesker har mistet forstanden og er blivet sære og paranoide. Man har dog også hørt om modige mennesker, der har taget kampen op med gravsoen, og at det er lykkedes dem at skræmme gravsoen bort. Ofte har man været heldig og haft heste eller andre stærke dyr ved sin side. Gravsoens ryg er i midlertid så skarp at den vil flække alt der kommer i vejen, så hverken hestevogn eller andre forhindringer vil være sikre på at kunne stoppe den.

Enkelte mener, at gravsoen faktisk vogter skatte, men disse historier er mere sjældne.

Vættekræfter

✡ Gravsoen kan sætte i en voldsom fart og løbe med den udspilede, skarpe rygkam lige gennem de fleste ting, der står i vejen for den.

✡ Gravsoen kan pludselig vokse til et enormt, frådede væsen, der er flere gange større, end dens almindelige form. Det er et klart tegn om, at man skal holde sig væk.

 

Beskyttelse mod gravsoen

✝ Undgå at bære genstande af svindeskind, for det kan gravsoen lugte og så er man i alvorlige problemer.