Lygtemanden er en lille indsunket mandsling, som går klædt i gamle, beskidte klæder og en blå spidshue. Hvis han ikke bærer hue, kan man se hans stride hår, der ligner græstotter. Han er altid udstyret med sin lampe, der lyser med et bølgende, gasagtigt skær.

Lygtemanden

Lygtemanden er en ondsindet lille mandsling, som hører til de udøde. Nogle mener, at lygtemænd er gengangere af griske bønder, som flyttede på hegnspælene for at stjæle mere land. Andre mener, at lygtemænd er faldne engle, der faldt ned på jorden og landede i mosen. Hvordan de end opstod, så flakker lygtemændene rundt fra skumring til daggry i nærheden af moser og sumpede områder. Ofte er lygtemandens lys det eneste man kan se ude i mørket. Lyset bruger de til at lede mennesker væk fra vejene og ud i mosens hængedynd for at drukne. Lygtemænd tåler ikke dagslys. Derfor gemmer de sig i mosens mørke vand i dagtimerne. På disse steder kan man se en stille strøm af luftbobler i vandet. Eller man kan se toppen af lygtemandens hoved, der ligner en lille græstue til forveksling. Nogle gange lader han sin lygte stå ovenpå sit hoved, så den stikker op af mosevandet og lyser svagt med en gasagtig flamme.

Det siges, at der er begravet en guldskat der, hvor lygtemanden lyser. Skatten kunne stamme fra de mange druknede, som lygtemanden har lokket i sin fælde.  Men der er mange historier om forskellige troldfolk, der skulle gemme på skatte og der er nok større skatte hos dværge og drager.

Lygtemanden kan dog også være til hjælp. Hvis man er modig, kan man bede lygtemanden lyse vej gennem mosen. Som betaling skal man lægge et par mønter på en hegnspæl i vejkanten. Dette kan lygtemanden ikke modstå, og han er tvunget til at hjælpe.

Mosekonen bruger også lygtemænd som sine hjælpere.  Disse lygtemænd er meget små og har hår der lyser eller brænder med en lille flamme. Deres opgave er at holde mosekonens gryde i kog ved at stille sig i flok under gryden.

Vættekræfter

  • Lygtemanden kan lede mennesker på vildspor ved at lokke dem med flakkende lys ude i tågen.
    Selvom lygtemænd er små, så har de evnen til at vokse meget pludseligt i størrelse og endda blive til flere lygtemænd, der sammen overfalder deres offer.
  • Lygtemandens lampe er tændt med vættelys, der brænder med en unaturlig flamme kaldet vætteild, som kun kan tændes af vættehænder. 

Beskyttelse mod lygtemanden

  • Man beskytter sig mod lygtemanden ved at tænde ild. Rigtig ild skræmmer lygtemanden og hvis man bare tænder en lille flamme, er det ofte nok til at han flygter ud i natten. Man kan også kaste jern efter ham, eller gøre korsets tegn og fremsige en bøn, der skræmmer lygtemanden væk.
  • Hvis man har fulgt lygtemandens lys og er faret vild, så skal man vende vrangen ud på sin frakke, den ene sok eller anden beklædningsgenstand. Vrangvendte klæder kan  modvirke lygtemandens kræfter og hjælpe med at finde den rette vej igen.
  • Lygtemanden viser vej igennem tågen, hvis han får betaling for det. Læg to skilling på en ledstolpe ved vejkanten og bed lygtemanden om at lyse vejen hjem.