Lygtemanden er en lille indsunket mandsling, som går klædt i gamle, beskidte klæder og en blå spidshue. Hvis han ikke bærer hue, kan man se hans stride hår, der ligner græstotter. Han er altid udstyret med sin lampe, der lyser med et bølgende, gasagtigt skær.

Lygtemanden

Lygtemanden er en ondsindet lille mandsling, som hører til de udøde. Sagnet siger at lygtemænd er gengangere af gridske bønder, som flyttede på hegnspælene for at stjæle mere land. Andre legender fortæller at lygtemænd er ånder, der faldt ned på jorden og landede i mosen. Derfor flakker de rundt fra skumring til daggry i nærheden af  moser og sumpede områder. Ofte er lygtemandens lys det eneste man kan se ude i mørket. Dette lys bruger de til at lede mennesker væk fra vejene og ud  i mosens hængedynd, hvor de drukner. Lygtemænd tåler ikke dagslys, så derfor gemmer de sig i det mørke mosevand i dagtimerne. På disse steder kan man se en stille strøm af luftbobler i vandet eller man kan se toppen af hans hoved, der ligner en lille græstue til forveksling. Nogle gange lader han sin lygte stå ovenpå hovedet, så den stikker op af mosevandet og lyser svagt.

Det siges, at der er begravet en guldskat der, hvor lygtemanden lyser. Hvis det er rigtigt, så stammer den sikkert fra de mange druknede, som lygtemanden har lokket i sin fælde.  Det er en typisk opfattelse, at troldfolk gemmer på skatte, men det er mere udbredt for fx. bjergfolk, dværge og drager. Hvis man tør kalde på  lygtemanden, så kan man faktisk få ham til at hjælpe med at lyse vej gennem mosen. Som betaling skal man lægge et par mønter på en hegnspæl i vejkanten og bede lygtemanden lyse vejen hjem. 

Det siges om Mosekonen, at hun har lygtemænd som hjælpere.  Disse lygtemænd er meget små og har hår der lyser eller brænder med en lille flamme. Deres opgave er at holde mosekonens gryde i kog ved at stille sig i flok under gryden.

Vættekræfter

Lygtemanden kan få mennesker til at miste orienteringen ved at lokke dem med flakkende lys ude i tågen.

Selvom lygtemænd er små, så har de evnen til at vokse meget pludseligt i størrelse og endda blive til flere lygtemænd der samlet overfalder sit offer.

Lygtemandens lampe lyser med et spøgelsesagtigt, flakkende skær. Lyset brænder højest sandsynligt med en unaturlig flamme kaldet vætteild, som kun kan tændes af vættehænder. 

Beskyttelse mod lygtemanden

Man beskytter sig mod lygtemanden ved at tænde ild. Rigtig ild skræmmer lygtemanden og hvis man bare tænder en lille flamme, er det ofte nok til at han flygter ud i natten. Man kan også kaste jern efter ham, eller gøre korsets tegn og fremsige en bøn – det skræmmer også lygtemanden væk.

Er man ledt på vildspor af lygtemanden, så skal man vende vrangen ud på sin frakke, den ene sok eller anden beklædningsgenstand. Vrangvendte klæder kan  modvirke lygtemandens kræfter og hjælpe én med at finde den rette vej igen.

Lygtemanden viser vej igennem tågen, hvis han får betaling for det. Læg to skilling på en ledstolpe ved vejkanten og bed lygtemanden om at lyse vejen hjem – så gør han det.