Ellefolk

Ellepigen ligner forfra en almindelig, køn pige. Møder man hende alene, vil hun ofte vise sig i bondekjole for at efterligne mennesker. Møder man derimode ellepigerne under ringdansen på engen vil de bære hvide klæder og lette, tågeagtige slør. Ser man elverpigen bagfra vil man opdage, at hun er falsk og hulrygget som en gamme, rådden træstamme.

Beskrivelse af ellefolk

I Danmark lever elverne i skjulte riger dybt inde i skoven, i gamle elverhøje eller i de tågede moser. De beskytter den vilde natur, og hvis mennesker strejfer ind på elvernes områder, er de i stor fare. De mennesker som har været taget af elverne, kommer tilbage forvildede og uden nogen klar erindring om hændelserne. Nogle mennesker holdes fanget hos elverne i lange perioder. Dem der kommer tilbage, kan kun huske flygtige glimt af elverfolkets rige, men hvor vidt det var virkeligt eller illusion er altid uklart. Når elverne viser sig for mennesker, er det som regel enkeltvis. Nogle gange er man heldig at se flokke af elverpiger på engen, hvor de danser ringdans. Andre gange dukker op med hele familier udenfor elverhøjen. Færdes man alene i skoven om aftenen, skal man tage sig i agt for ellepigerne, der kun ønsker at lokke folk i fordærv.

Ellefolket er meget smukke væsner med lys hud og langt, korngyldent hår. Men elvernes skønhed er ikke evig. I modsætning til alferne, som er udødelige, begynder elverne at ældes, når de færdes i vores verden. Elverfolket holder facaden smuk, men deres ryg bliver sort og rådden som et udgået træ. Med tiden bliver de gamle og særdeles grimme og til sidst dør de, selvom de lever meget længere end mennesker.

I de lyse sommeraftener ynder elverpigerne at lokke unge mænd ud i skoven. Mødet efterlader de fleste mennesker ellevilde: tungsindige og forstyrrede. De vil altid længes tilbage til skoven og til elverne. Elverpigerne tager nogle mennesker som elskere. Det er ikke noget som er unikt for ellefolk. Mødet mellem mennesker og troldfolk er meget udbredt og noget man oplever hos fx. havfruer og bjergfolk. Hvis parret får børn, vil de skille sig ud fra andre mennesker: sære skabninger, der aldrig rigtig finder deres plads i verden. Det er derfor også brugt som forklaring på de mennesker som skiller sig ud fra resten i samfundet.

Elverfolket færdes mest ude i skumringen, hvor deres kræfter giver dem en række muligheder for at forsvinde, hvis det bliver nødvendigt. De har en særlig evne til forvandle sig på et øjeblik ved at vende ryggen til. Der hvor elverpigen stod, er der nu pludselig kun sen hul og rådden træstub. De kan også pludselig lade sig opløse i tåge og forsvinde ud over engen..

I morgengryet og skumringen kan man være heldig at se ellepigerne danse ude på engen. Under dansen vil de også synge og spille for at lokke mennesker til. Det er meget farligt at opsøge de dansende elverpiger, for man bliver fortryllet af ringdansen, der kan vare hele natten. Lykkes det for ellepigerne at slutte ring om en person, falder man i deres vold for evigt, men det kan også ende med at man dør. Faren ved troldfolkenes dans og musik oplever man også hos åmanden, der spiller på sin violin og lokker folk i åen. Selvom man slipper væk fra elverpigerne, vil man altid føle sig draget mod skoven og elverne. Man bliver aldrig sig selv igen. Nogle mennesker udvikler tungsind eller bliver "fortumlede", småskøre og deprimerede. 

Til tider søger elverne ind til menneskenes områder i nærheden af skoven for at stjæle mad eller ting de skal bruge. Bor man i nærheden af skoven, er det derfor vigtigt at kende de væsentligste foranstaltninger, som kan forhindre elverfolket i at træde indenfor døren. På den anden side er det også almindelig kendt, at elverne kan hjælpe mennesker. De kan give beskyttelse i skoven, så man ikke farer vild. hvis man giver dem gaver i form af mad eller sølvpenge.

Trodser eller provokerer man elverfolket, vil de bruge deres evner til at ramme mennesker med forbandelser og pludselig smerte og sygdom. En særlig form for uforklarlige smerter kaldes ligefrem for elverskud. Men de kan også nøjes med lettere straffe og lede folk på vildspor i skovene.

Vættekræfter

✡ Elverne kan forføre mennesker med deres magiske dans og sang. Fortryllelsen kan ende med at man mister forstanden og bliver ellevild.

✡ Ellefolket kan skyde usynlige pile efter mennesker og dyr. Skuddet påfører pludselig sygdom eller smerte uden at efterlade et sår. Man kalder symptomerne for elverskud.

✡ Ellepigen kan forvandle sig om til elletræer eller elletrunter (træstubbe). Nogle gange bliver elverpigerne bare til tåge og efterlader kun en afsveden ring, der hvor de dansede på engen.

 

Beskyttelse mod ellefolk

✝ Elverfolkes forbandelser og magi kan brydes ved at støbe bly over hovedet på offeret. At støbe bly betyder at man lægger personen i sengen og hælde smeltet bly ned i en skål over personens hovede.

✝ Hvis man er blevet ellevild (ramt af ellefolkets vildfarelse), så kan man tage frakken af, rulle den sammen og bruge den som hovedpude ved roden af et spirende træ. Her skal man blive liggende i nogle minutter. Ellers kan man også vende vrangen ud på ydertøjet og tag den på igen bagvendt. Herefter kan man finde vej igen.