Bækhesten viser sig oftest i skumringen, hvor det er svært at se den tydeligt. Bækhesten er skimmelgrå med klare, vandede øjne. I skumringen kan den let forveksles med en almindelig hest.

Bækhesten

Bækhesten lever for det meste ved kanten af vandløb og åer. Her venter den på mennesker, der leder efter en måde at krydse vandet. Når de møder bækhesten vil de prøve at ride på den over vandet. Når først bækhesten har en rytter på ryggen, vil den med et hurtigt afsæt springe direkte i vandet og lade sit offer drukne. Nogle mener derfor også at bækhesten faktisk er åmanden i forklædning.

Bækhesten kan sagtens have flere ryttere på ryggen. Dens ryg bliver faktisk bare længere, jo flere ryttere, der sætter sig op. Den kan også pludselig forsvinde som dug for solen og lade alle sine ryttere falde til jorden med overraskede skrig.

Genkender man bækhesten som et magisk væsen, inden man sætter sig op på den, kan man få den i sin magt. Det kræver kun, at man lægger et bidsel på den, som om det var en almindelig hest. På denne måde får man en utrættelig arbejdshest, der har unaturlige kræfter. Med bækhesten spændt for ploven, kan den alene pløje en hel mark på en enkelt dag – uden pause. Man må dog aldrig tage bidslet af den igen, for så forsvinder den i den blå luft. Ofte har man kun bækhesten en enkelt dag, da den gerne slider sig løs af tøjlerne ved mørkets frembrud og løber tilbage til åen.

I alle tilfælde må man aldrig ytre Herrens navn i nærheden af bækhesten, for så forsvinder den øjeblikkeligt og man har mistet sin bedste arbejdshest.

Vættekræfter

  • Bækhesten er stærk som en trold og kan derfor arbejde for adskillige normale heste uden at få hverken foder eller vand.
  • Bækhesten kan ændre form og gøre sig både højere og længere, så den kan lokke flest mulige mennesker op på ryggen, inden den springer i vandet.
  • Bækhesten kan ændre form og forsvinde som dug for solen.

Beskyttelse mod Bækhesten

  • Forsøg ikke at krydse vandløbet på ryggen af en fremmed hest.