Gravsoen er en stor, uhyggelig gris med en klivskap ryg og strittende børster. Den har brændende, stirrende øjne og en spøgelsesagtig fremtoning. Nogle historier siger, at gravsoen er hovedløs eller at den pludselig taber hovedet – et kendetegn som går igen hos mange af danske genfærd fx. helhesten

Gravsoen

Gravsoen opstår når en kvinde har født et uægte barn og siden begravet det i hemmelighed udenfor kirkegården. Den stakkels, hvileløse sjæl får efter 100 år en mulighed for at vende tilbage i fysisk skikkelse, som et skrækkeligt væsen, der varsler død og ulykke.

Gravsoen strejfer rundt i byen om natten på sin vej op til det sted, hvor barnet ligger begravet. Derfor kan gravsoen også manes til hvile igen, hvis man graver barnet op og giver det en kristen begravelse. Er der gået for lang tid, så kan forbandelsen imidlertid ikke længere hæves.

Gravsoen er et væsen, der varsler store ulykker. Mange historier fortæller hvordan folk har set gravsoen og sidenhen oplevet alverdens død og ulykke. Nogle har ligefrem mistet forstanden og er blevet sære og paranoide. Alene lyden af gravsoen kan være et varsel og er nok til at skræmme folk.

Mange andre gengangere opfattes som et tegn på ulykke, bl.a. helhesten. Ens for alle disse gengangerdyr er, at de er kirkevarer. En kirkevare er et dyr som begraves levende, inden kirken bygges og fungerer som en magisk beskyttelse af kirkebyggeriet. Gravsoen adskiller sig derfor fra de andre kirkevarer ved, at den opstår af en forbandelse og ikke af et ritual. En anden forskel er, at gravsoen ikke kun er farlig i kraft af sine varsler. Den kan dræbe et menneske ved at løbe imellem benene og kløve personen nedefra og op med sin knivskarpe ryg. Når gravsoen sætter i løb, kløver den alt på sin vej, og der er næsten intet, der kan stoppe den.

Nogle historier fortæller, at gravsoen faktisk vogter på en stor skat, men det er meget farligt at undersøge denne påstand.

Vættekræfter

  • Gravsoen kan sætte i en voldsom fart og løbe med den udspilede, skarpe ryg lige gennem de fleste ting, der står i vejen for den.
  • Gravsoen kan pludselig vokse i størrelse til et enormt, frådede væsen, der gør den endnu mere farlig.

Beskyttelse mod gravsoen

  • Undgå at bære genstande af svineskind, for det kan gravsoen lugte og så er man i alvorlige problemer.