Lysalferne

Lysalferne bor i alfernes rige Alfheim ved siden af asernes og vanernes riger i nordisk mytologi. De lever derfor udenfor menneskenes verden og er tættere forbundet med den kosmiske orden, end med menneskenes tilværelse. En gammel spådom siger, at Alfheim vil bestå, selv efter ild og kaos har opslugt resten verden. De står for liv og frugtbarhed og er derfor en vigtig brik i den balance, der skal genopbygges efter Ragnarok. På trods af denne store betydning er lysalferne af ringe størrelse og skrøbelige at se på.

Selvom alferne ikke lever i Midgård, har de stadig betydning for menneskenes verden. Man har gennem tiderne ofret til alferne for at fremme frugtbarheden. Om vinteren afholdt man det årlige alfeblot eller alfe-ofring. Til gengæld for ofrene ville høsten blive beskyttet og nye generationer ville blive født sunde og raske. Mange ofringer har dog også været henvendt til mørkalferne, hvis man overhovedet har skelnet imellem de to grupper.

Alferne er næsten usynlige og æteriske, at de kan gå igennem solide vægge. Når de gæster Midgård, danser de på engen i morgengryets og skumringens tåger. Besøget varer dog ikke længe og ved overgangen til vinteren kan man nogle gange finde flige af alfernes klæder, som har sat sig fast på smågrene nær jorden. De er meget skrøbelige og ligner næsten spind eller uldtotter, men smelter hurtigt i menneskehænder og efterlader kun et par dråber vand. En del mennesker tror fejlagtigt, at der er tale om nisseskæg eller rimfrost.

Vættekræfter

  • Lysalferne har magt over frugtbarheden hos både natur og mennesker.
  • Lysalferne er kendte for at danse i tågen på engen. Det foregår oftest om morgenen eller i skumringen, men i modsætning til ellepigerne er det ikke for at lokke mennesker. Alferne har derimod en tendens til at forsvinde som dug for solen, så snart mennesker nærmer sig.
  • Alferne spiller en rolle i den kosmiske genoprettelse efter Ragnarok.

Beskyttelse mod lysalfer

  • Lysalfer er ikke kendt for at forvolde skade, selvom de sikkert kan.